13 روش کنترل استرس دوران نامزدی
فهرست مطالب

دوران نامزدی و عقد دوران شیرین و زیبایی است ولی همین ساعت ها و روزهای شیرین و لذت بخش خیلی از ما را دچار استرس دوران نامزدی می کند بخصوص هنگامی که به پایان دوران نامزدی نزدیک می شویم. دلیل این استرس دوران نامزدی می تواند گذر از زندگی مجردی به دنیای ناشناخته یا کمتر شناخته شده متاهلی و مشکلات مالی و … زیاد بر سر راه زوج جوان باشد.

 

بیشتر بخوانید: 12 رفتار نگران کننده نامزد خود را چگونه قبل از ازدواج بشناسیم

 

همین دلیل مشغولی های فراوان سبب کم صحبتی آن ها و پناه بردن به غار تنهایی شان به خصوص در مورد آقایان می شود.

در دوران نامزدی و زمان پیش از ازدواج، نگرانی خاصی وجود دارد که باعث می شود، عروس و داماد استرس دوران نامزدی را داشته باشند و این استرس دوران نامزدی با توجه به شرایط خاص آن ها ممکن است، آنقدر زیاد شود که در مواردی موجب اختلاف عروس و داماد شود.

 

اضطراب و استرس دوران نامزدی

اضطراب و استرس دوران نامزدی

این دوران با تمام شیرینی و شادی که دارد، استرس دوران نامزدی لاجرمی دارد، که با تدبیر و انجام روش هایی می توان میزان آن را کاهش  داد و یا کنترل کرد. دوران نامزدی دورانی است، که هر دو طرف ازدواج، شور و شوق آماده شدن برای زندگی مشترک را تجربه می کنند.

ولی در کنار آن، به دلیل قرار گرفتن در روزهای آخر نامزدی و کمبود وقت، نگرانی آماده کردن امکانات ازدواج، از جمله خرید وسایل و جهیزیه، اجاره کردن خانه، مشکلات مالی، جدا شدن از دوران مجردی و ورود به یک زندگی مشترک موجب می شود، که تنش هایی در روابط دو طرف شکل بگیرد و هر دو مضطرب باشند، که چه اتفاق هایی قرار است بیفتد و آیا سر وقت همه چیز آماده می شود.

 

بیشتر بخوانید: ترس از ازدواج و 8 راه حل مقابله با آن

 

استرس دوران نامزدی با توجه به مسائل تازه ای که هر دو طرف با آن روبرو می شوند می تواند متفاوت باشد که در مطلب زیر به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.

1. استرس دوران نامزدی به دلیل عدم تفاهم میان خانواده ها

یکی از مرسوم ترین و شایع ترین مسائلی که باعث افزایش استرس دوران نامزدی بین طرفین می شود، تفاهم نداشتن خانواده ها است، که در مراحل مختلف نامزدی و به ویژه روزهای نزدیک به ازدواج خود را نشان می دهد و می توان از مصادیق آن، تفاهم نداشتن در خرید جهیزیه، مکان زندگی زوجین، نحوه ی برگزاری مراسم و غیره را نام برد، که هر کدام می تواند به بحث و استرس دوران نامزدی بین طرفین بیانجامد.

2. استرس دوران نامزدی به دلیل تایید نشدن توسط خانواده همسر و شکست عاطفی

این موضوع هم به اندازه مسئله ی قبل رایج است و در مواردی که خانواده ها به انتخاب فرزند خود احترام نمی گذارند و مخاطب او را نمی پسندند، باعث ایجاد استرس دوران نامزدی شدید میان دختر و پسر و حتی اختلاف نیز می شود.
اگر یکی از طرفین یا هر دو، از قبل با شکست عاطفی روبرو شده باشند یا در زندگی قبلی خود مشکلاتی داشته اند و سرانجام خوبی را تجربه نکرده باشند، تجربیات غم انگیز قبلی آنها می تواند به رابطه ی جدید صدمه بزند یا فرد را در مورد انتخاب فعلی به دوران نامزدی بیاندازد و رابطه را با چالش و نگرانی روبرو کند.

3. نداشتن آگاهی و آمادگی ذهنی و نداشتن مهارت ارتباطی

وقتی دختر و پسر شناخت درستی نسبت به زندگی متاهلی ندارند و از قبل نسبت به آن آمادگی ذهنی و فکری ندارند، این موضوع موجب می شود، که نسبت به مسئولیت های جدید خود استرس دوران نامزدی و نگرانی آن را داشته باشند و مطمئن نیستند که قادر به اداره زندگی متاهلی باشند.

یک استرس دوران نامزدی که میان زوج ها پیش می آید، نداشتن مهارت ارتباطی و عدم آگاهی لازم در این زمینه است که در برخی مواقع باعث به وجود آمدن سوء تفاهم بین فرد و خانواده طرف مقابل و به وجود آمدن استرس دوران نامزدی می شود، که در صورت ادامه دار بودن تنش های بسیاری درست می کند و استرس دوران نامزدی را افزایش می دهد.

 

روش های کاهش اضطراب و استرس دوران نامزدی

روش های کاهش اضطراب و استرس دوران نامزدی

برای کنترل و کاهش اضطراب و استرس دوران نامزدی می توان از شیوه ها و اقداماتی استفاده کرد که بعضی از مهترین آن ها عبارتند از:

1.  افزایش مهارت های اجتماعی و ارتباطی

از عوامل مهم و تاثیر گذار در ایجاد فضای آرام روحی بین طرفین و خانواده ها، مجهز بودن زن و مرد به ابزار های ارتباطی و تعامل مثبت با همسر و خانواده او است که به کاهش اضطراب و تنش میان آنها کمک می کند و درضمن از ایجاد سوء تفاهم و تعارضات احتمالی جلوگیری می کند.

2.  جلوگیری از بزرگ کردن مشکلات

دخترها و پسرها معمولا قبل از ازدواج نسبت به زندگی دیدگاه رمانتیکی دارند و فکر می کنند که از قبل همه چیز مهیا خواهد بود، ولی به مرور و در برخورد با مشکلات و روبه رو شدن با واقعیات زندگی، احتمال دارد فکر کنند که مسیر را اشتباه آمده اند یا طرف مقابل مناسب آن ها نیست. بنابراین با بزرگ کردن مشکلات ارتباطی و گرفتاری های ریز و درشت زندگی سعی می کنند به عقب برگردند، اما این درست نیست.

واقعیت این است که زندگی نیاز به تلاش زیاد دو طرف و سازندگی دارد و نباید با اولین مشکلات عقب نشینی کرد. زندگی خوب به نگاه منطقی به مسائل و رابطه زناشویی نیازمند است. پس باید برای عبور از پیچ و خم های آن خود را آماده کنید. اگر از قبل نسبت به این مسائل آگاهی داشته باشید، کمتر مشکلات شما را آزار می دهد.

باید بپذیرید که به عنوان دو انسانی که تازه زندگی مشترک را آغاز می کنید، تجربه محدودی دارید و کامل نیستید. و بدون توقع غیرمنطقی از طرف مقابل، با همدیگر برای از بین بردن مسائل همفکری کنید.

3. سازگاری با زندگی مشترک

از دیگر عواملی که آرامش طرفین را در روزهای قبل از ازدواج از بین می برد، عدم سازگاری طرفین با موضوع زندگی مشترک است. درواقع آن ها هنوز نتوانسته اند این موضوع را درک کنند که در زندگی مشترک تصمیمات و اقدامات مربوط به زندگی مشترک باید با همفکری طرفین انجام شود و تلاش می کنند  که همان استقلال دوران مجردی خود را حفظ کنند.

به این ترتیب اعتراض طرف مقابل را برنمی تابند، سعی می کنند مخاطب خود را نادیده بگیرند و تنهایی تصمیم بگیرند یا عقاید خود را تحمیل کنند، که این موضوع سبب به وجود آمدن تنش، اضطراب، اختلاف و ناسازگاری بین آن ها می شود.

بنابراین بهترین کار برای جلوگیری از این موضوع ها اول آگاهی نسبت به مقوله ازدواج، ساختار زندگی مشترک و پیامدهای آن و سپس مواضع خود را از همان ابتدا مشخص کنید و به توافق های لازم برسید تا در دوران نامزدی و نزدیک شدن به ازدواج با این چنین مشکلاتی برخورد نکنید.

4. درک کردن متقابل

هنگامی که طرفین در طول دوره ی نامزدی در حال روبرو شدن با مشکلات زیاد قبل از ازدواج هستند، معقول است که برای کمک به همدیگر و کم کردن میزان استرس دوران نامزدی هم، سعی کنند همدیگر را از همه جهت درک کنند. با همدیگر مشکلات را حل کنند. همدیگر را تنها نگذارند و از درگیری به دلیل مسائلی که از عهده آن ها برنمی آید یا زمان بر است، بپرهیزند.

 

بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد حلقه ازدواج و نامزدی

 

زندگی مشترک زمانی به خوبی آغاز می شود، که دو طرف برای آن تلاش کنند و از گذاشتن فشارهای مالی و عاطفی بر شانه ی همدیگر خود داری کنند.

5. برقراری ارتباط موثر

برقراری ارتباط موثر

این مسئله هنگامی اتفاق می افتد، که دختر و پسر نسبت به ویژگی های فردی همدیگر آگاهی داشته باشند و آن را رعایت کنند. زنان دوست دارند برای رفع مشکلات خود و از بین رفتن استرس دوران نامزدی خود با همسرشان حرف بزنند و به این روش آرام می شوند.

بنابراین مرد باید در این مواقع به همسرش اجازه حرف زدن بدهد و از او فاصله نگیرد. درغیر این صورت برای همسرش سوء تفاهم ایجاد می شود، که علاقه ی بین آن ها کم شده و میزان دلبستگی او کم شده است.

در مقابل مردها هنگامی که تحت فشار قرار می گیرند، احتیاج دارند که تنها باشند و با حرف زدن آرام نمی شوند. بلکه به خلوت احتیاج دارند تا بتوانند خود را بازسازی کنند و اعصاب خود را آرام کنند یا برای رفع مشکل خود راه حلی پیدا کنند. در این شرایط همسر او باید اجازه ی این تنهایی را به مرد خود بدهد و این احتیاج به تنهایی و سکوت را بد تعبیر نکند و با  دادن زمان به همسرش آن را درک کند.

6. عدم سخت گیری

برای این که در اوایل زندگی به هر دو طرف فشار کمتری وارد شود، می توانید با کم کردن سطح توقع خود، شرایط را آسان کنید. زیرا اویل ازدواج محرک هایی که استرس دوران نامزدی را افزایش می دهند زیاد است و شما هم اگر بخواهید با سخت گیری و ایده آل گرایی نسبت به همه چیز برخورد کنید، شرایط را سخت می کنید. که نتیجه ی آن فشار روی خودتان و همسرتان خواهد بود.

و احتیاجی نیست که در اول زندگی خود را تحت فشار قرار دهید و برای فراهم کردن آن ها استرس دوران نامزدی بالایی را تحمل کنید.

7. اعتماد به همدیگر

اعتماد به همدیگر سنگ بنای اولیه ی زندگی مشترک است. بنابراین سعی کنید از اول به صداقت، حمایت، وفاداری و عشق طرف مقابل اعتماد داشته باشید و اجازه دهید مخاطبتان از این حس اعتماد شما احساس خوبی داشته باشد و بداند در صورتی که در زندگی مشکلاتی بروز کند او را قبول دارید. به این صورت اعتماد به نفس لازم را برای حل مسائل و تنش ها خواهد داشت.

هر چه اعتماد بیشتری در رابطه حاکم باشد، هر دو طرف احساس آرامش بیشتری از زندگی مشترک می گیرند و با امید و عشق زندگی را آغاز می کنند.

8. خود ابرازی و بیان احساسات

خود ابرازی و بیان احساسات

یکی از کارهای موثر در شکل گیری زندگی امن و از بین رفتن اضطراب این است که در بیان احساسات خود نسبت به طرف مقابل دست و دلباز باشید تا طرف مقابل نسبت به میزان علاقه ی شما به خودش اطمینان داشته باشد و از آنچه درون شما قرار دارد اطلاع داشته باشد و بداند در صورت بروز مشکل، به موقع آن را از بین ببرد.

ولی سکوت شما باعث می شود او نسبت به احساسات شما دچار سوء تفاهم شود و دلگرمی لازم برای زندگی مشترک را نداشته باشد.

9. درنظر گرفتن زمانی برای باهم بودن

نامزدها احتیاج دارند، زمان هایی را با یکدیگر بگذرانند، تا نسبت به خلق و خو، احساسات، نقطه نظرات و خصوصیات یکدیگر بیشتر آشنا شوند، بتوانند در مورد همه مسائل صحبت کنند، با ابراز احساسات به یکدیگر نزدیک شوند، از مصاحبت همدیگر لذت برده و انرژی بگیرند و مشکلات را با همفکری هم حل کنند. بنابراین این زمان را برای یکدیگر درنظر بگیرید و اوقات خوشی را با هم رمق بزنید که به ایجادارتباط موثرمیانتان عمق بیشتری بدهد.

10. پذیرش نقاط ضعف و تاریک خود

از این که اجازه بدهید طرف مقابل نقاط ضعف و مشکلات شما را بداند نترسید، دانستن این موضوع می تواند کمک کند، تا او هم بدون هیچ گونه نگرانی و با اعتماد کامل نقاط ضعف خود را بروز دهد و به کمک همدیگر این مشکلات را درست کنید و همدیگر را حمایت کنید تا نقاط ضعف شما از بین برود.

قاعدتا انسان موجود کاملی نیست و هر کسی نقاط ضعفی دارد، نقاط تاریکی که از حرف زدن در مورد آن ها احساس ناراحتی می کند. ولی بازگو کردن آن ها برای شریک زندگی موجب ایجاد صمیمیت بیشتر و شناخت و تفاهم بیشتر می شود.

11. ورزش کردن

انجام  دادن حرکات و فعالیت های ورزشی به کاهش استرس دوران نامزدی کمک می کند. سعی کنید به طور روزانه ورزش انجام دهید و با مهار کردن استرس های قبل از ازدواج، به کم کردن تنش میان خود و همسرتان کمک کنید.

 

بیشتر بخوانید: 7 ایده برای رفتار عاشقانه با همسر

 

انجام پیاده روی و استفاده از طبیعت هم به همراه همسرتان، به آرامش ذهنی هر دوی شما کمک می کند و اجازه می دهد با فکری آرام به حل مشکلات بپردازید. حفظ آرامش و پیدا کردن راه هایی که استرس دوران نامزدی را از بین می برد، موجب می شود که عملکرد بهتری داشته باشید و نسبت به هر موضوعی با تحریک پذیری بالا پاسخ ندهید.

12. پیش بینی مشکلات قبل از ازدواج

پیش بینی مشکلات قبل از ازدواج

این که اجازه دهید مشکلات ازدواج تا روزهای پایانی دوران نامزدی به شما فشار بیاورند، می توانند اضطراب زیادی برای شما به همراه داشته باشد.

از چندین ماه قبل برای همه ی آنچه احتیاج  به اقدام و تدارک است فکر و برنامه ریزی کنید، تا در روزهای پایانی با مشکلات  زیاد مالی و غیره تحت فشار قرار نگیرید. برنامه ریزی معمولا یک نقشه ی ترسیم شده به دست می دهد، که به مغز برای چیدمان راه حل های مختلف کمک می کند.

13. استفاده از روان درمانی

در زمانی که استرس دوران نامزدی در سطح رابطه به میزان بالایی افزایش پیدا کرده و نیازمند اقدام جدی است، مراجعه به روان درمانگر و دریافت کمک حرفه ای و روان درمانی مناسب است تا مسئله ی اضطراب مدیریت شود. درغیر این صورت روی عملکرد شما و ازدواج تان تاثیر نامطلوبی خواهد گذاشت و اوضاع را از کنترل خارج می کند.

 

سخن پایان

توصیه ما به افرادی که به تازگی دروان نامزدی خود را شروع کرده اند، این است که از همان اول با افزایش آگاهی خود و نگاه واقع بینانه، مشکلات ارتباطی و مسائل پیش از ازدواج را پیش بینی کرده و از قبل برای آن ها آمادگی داشته باشند.

تا در ادامه ی مسیر بتوانند با درایت، سختی های دوران نامزدی را پشت سر بگذارند و ازدواجی آرام را شروع کنند. اگر شما نیز در راستای این موضوع مسئله ای دارید، می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.

 

بیشتر بخوانید: 6 راه برای کاهش استرس قبل از عقد و عروسی

 

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =